Elsie & Mairi

Elsie & Mairi

Op zaterdag 22 november 2014 was het precies 100 jaar geleden, dat de 2 Britse vrouwen, Elsie Knocker & Mairi Chisholm, aankwamen in het dorp van Pervyse. Ze openden er een 1e hulp post in de kelder van een zwaar beschadigde woning.
Elsie en Mairi boden er eerste hulp aan de soldaten, vooraleer ze werden doorgestuurd naar een militair hospitaal, dit is nu gekend als, ‘het gouden uur voor de hulpverlening’.

Ze werden vlug bekend als de ‘Engelen van Pervyse’.

Elsie Knocker, 30, en Mairi Chisholm, 18, woonden en werkten op 100 meter van de Duitse loopgraven. Ze kenden maanden van zware bombardementen en ze waren een doel voor sluipschutters. Ze leefden in erbarmelijke omstandigheden.

Ze werden benoemd tot de orde van de Ridders door Koning Albert, in januari 1915.

Elsie en Mairi waren de enige vrouwen die aan het Westelijke front werkten.
Ze werkten voor bijna 4 jaar, zonder dat ze werden betaald of met weinig officiële hulp. Af en toe, keerden ze voor korte periodes terug naar het Verenigd Koninkrijk om er geld in te zamelen in theaters en publieke plaatsen, zodat hun post kon blijven bestaan.
Elsie en Mairi en hun patiënten overleefden een gasaanval in de lente van 1918. Hun hond, Shot, redde hun leven door alarm te slaan. Shot overleed wel in de gaaanval.

Elsie en Mairi’s uitzonderlijke moed om de vele soldaten te redden, leeft verder in het onderwerp van ’Elsie en Mairi go to war: twee buitengewone dames aan het Westelijke front’, geschreven door Dr Diane Atkinson en uitgegeven door Random House in 2009.

In 2013 startten Diane Atkinson en Mr Stefaan Vandebussche met het inzamelen van geld voor een opdracht van een levensgroot bronzen beeld van Elsie en Mairi, als een huldebetoon aan hen. Stefaan is fractiemedewerker bij de CD&V in het Vlaamse parlement. Hij geeft regelmatige lezingen over vrouwen in de Groote Oorlog, op verzoek ook in ons hotel tijdens uw bezoek.

De voortreffelijke Belgische beeldhouwster, Josiane Vanhoutte heeft de bronzen beelden ontworpen.

Het beeldhouwerk Elsie en Marie en hun hond werd onthuld op zaterdag 22 november 2014, in de tuin van Ariane hotel.

Dit gedenkteken herinnert ons aan het werk dat verricht werd door vrouwen tijdens de Eerste Wereld Oorlog. Het is ook een ode aan de humanitaire hulpverleners, die hun leven op het spel zetten om anderen te helpen in hedendaagse oorlogszones, zoals Syrië, Irak & Afghanistan.